06 41 49 63 00‬

Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maagdarmkanaal. Je wordt dagelijks gehinderd door ernstige pijn in de buik, diarree, obstipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen en pijn. Kenmerkend voor PDS is dat alles medisch en fysiek gezien in orde is.
Als je last hebt van PDS, dan kom je nogal eens in een vicieuze cirkel terecht van onbegrip, klachten en een gevoel van neerslachtigheid en vermoeidheid. De stress die je van deze problemen hebt, heeft weer een negatieve invloed op de werking van jouw darmen.
Misschien heb je al allerlei onderzoeken gehad en heb je er van alles aan gedaan. De artsen kunnen je niet verder helpen. Toch weet je als je PDS hebt dat er niets ernstigs aan de hand is.
Je darmen zijn spieren die zeer gevoelig zijn voor spanning. Deze spieren maken deel uit van je onbewuste zenuwstelsel. Dit betekent dat je de spieren van je darmen niet bewust kunt aansturen. Toch worden de spieren op onbewust niveau wel degelijk aangestuurd. De spieren in je darmen reageren op spanning en ontspanning. Via onbewuste mogelijkheden kan je een gezonde werking van de darmen dus wel beïnvloeden.

Hypnotherapie en PDS

Met hypnotherapie maak je contact met je onbewuste mogelijkheden. Vanuit een diepe ontspanning en gerichte aandacht is het mogelijk om je darmen opnieuw te trainen naar een gezonde werking. Hierdoor komen je darmen meer tot rust en zijn ze minder gevoelig voor spanning en stress.

Voor de behandeling van PDS is er een darmmanagement programma waarin je je darmen opnieuw traint. Hypnotherapie, ontspanningsoefeningen, lichaamsgerichte oefeningen en therapeutische gesprekken zijn hier onderdeel van. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij meer dan 80% van de cliënten die het programma volgt, de problemen afnemen of helemaal verdwijnen.